miércoles, 20 de marzo de 2013

I què és la pobresa?



Si busquem el mot “pobresa” al diccionari, podem veure que hi ha vàries accepcions. La més destacada diu així: “mancança o escassetat d’allò que és necessari per viure”. Però què vol dir exactament això?

Hi ha moltes coses que són imprescindibles i que classificaria per la seva importància:
En primer lloc, l’alimentació, l’habitatge i la roba podríem anomenar-les de màxim exponent, de més transcendència. Fixant-nos-hi, veiem que totes elles es poden aconseguir amb diners i prou.
Però això no és tot, hi ha aquelles exigències que no veiem tan fàcilment, que no valorem tant. El coneixement és una d’elles. Aquest, ens és necessari i imprescindible per aspectes quotidians i de tot tipus. L’educació i les experiències ens permeten adquirir-ne i gràcies a ell som més poderosos.
Com a persones, també necessitem amor. L’estima dels altres o de nosaltres mateixos ens fa grans i forts. Sense això, la nostra manera de pensar, actuar i viure canvia. Potser no ho valorem suficient quan estem acostumats a viure amb això des de sempre, el problema ve quan aquest tracte desapareix i la nostra fortalesa desapareix amb ell també.
La nostra tendència a viure en societat ens fa dependents de molts dels tractes que rebem d’ella i ens sentim pobres quan no els rebem. L’estima i la comprensió de les persones que ens envolten, ho són. A part, però, també necessitem tenir il·lusió i projectes. Sentir-nos plens ens fa invencibles.  
Finalment, m’agradaria tractar una última necessitat que com a persones tenim obligatòriament: els valors. Aquests, ens permeten actuar, relacionar-nos, pensar d’una manera o d’una altra, viure en comunitat. Fan que la vida sigui possible. Solidaritat, cooperació, respecte o coherència són alguns dels més destacats i, són aquests, precisament els que han mancat durant aquests últims anys. Han anat perdent consideració i importància i hem arribat a un moment de seriosa pobresa de valors. Hem perdut el sentit del que ens envolta i això ens ha portat a la pobresa econòmica i social actual.

Per tant, la pobresa no és únicament l’escassetat de productes materials sinó que la falta de coneixement o la pèrdua de valors també ho són i, segurament, eradicant aquests últims s’aconseguiria poder seguir endavant. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario